Sprawozdanie końcowe z wykonania zadania publicznego pn.: "Dzień na zdrowo i sportowo – gra w kręgle"

W dniu 12.08.2021 roku Zarząd Koła Powiatowego Polskiego Związku Niewidomych w Kartuzach zaplanował i zorganizował wyjazd rekreacyjno-sportowy do Kiełpina aby wszyscy adepci sztuki kręglarskiej mogli pokazać swoje umiejętności. W wyjeździe uczestniczyło 57 osób w różnym wieku. O godzinie 10:00 cała grupa zameldowała się w uroczym miejscu czyli w Gospodarstwie Agroturystycznym "U Rychertów". Miejsce ciekawe i warte odwiedzenia. Krótkie formalności, garść ciekawych informacji i już mogliśmy rozpocząć realizację programu naszego spotkania. Osoby zainteresowane rywalizacją sportową udały się na kręgielnię. Natomiast dzieci z wielką radością mogły spotkać się z końmi i innymi zwierzętami zamieszkałymi nieopodal budynku głównego. Oczywiście gwoździem programu dla młodszych uczestników naszej wyprawy była jazda konna. Pod okiem opiekunów i trenerów jazdy konnej dzieci z animuszem korzystały z uroków bliskości natury. Do dyspozycji naszej grupy właściciele oddali nam praktycznie całość atrakcji przygotowanych dla przebywających tam gości. Kręgielnia, parkur konny, sala fitness, sala zabaw dla najmłodszych stały dla nas otworem i zapraszały do miłej zabawy w duchu sportowej rywalizacji. Wesołe okrzyki i doping były stałym akcentem naszego spotkania oraz wymownym przykładem celowości organizowania i realizowania tego typu zadań. Jako uczestnik tego zdarzenia muszę podkreślić że organizatorzy tej radosnej sportowej zabawy stanęli na wysokości zadania i stworzyli atmosferę samokontroli wszystkich uczestników. Zachowano zasady które pozwalały uniknąć niepotrzebnego ryzyka zarażenia się groźnym wirusem.

Czas płynął nieubłagalnie i trzeba było zakończyć nasze radosne spotkanie. Podsumowano ilość zdobytych punktów. Wszyscy uczestnicy otrzymali wartościowe i przydatne nagrody, komplety pięknych ręczników a dla wszystkich dzieci dodatkowo organizatorzy przygotowali  miłe upominki takie jak farby plakatowe, gry planszowe, puzzle, wyklejanki itp...

W międzyczasie nieco zmęczeni i co zrozumiałe głodni udaliśmy się na smaczny obiad aby uzupełnić zużytą energię i z uśmiechem oraz pełni wrażeń mogliśmy powrócić do swoich domów.

Można w tym trudnym okresie wielu obostrzeń i zakazów zorganizować ciekawe i pożyteczne spotkanie dla ludzi spragnionych kontaktu z innymi aby poprawić fizyczną i psychiczną stronę naszego życia.

Dziękujemy za wszystkie uśmiechy organizatorom, obsłudze obiektu i wszystkim którzy nas wspierają i zawsze służą pomocą i oby mogliśmy spotkać się za rok w tym samym a może i większym gronie.

Serdeczne podziękowania kierujemy  do samorządów Gminy Kartuzy, Somonino i Przodkowo. Niezawodnie dużą pomoc otrzymaliśmy od Powiatu Kartuskiego z puli programu PFRON.